600gm (4ketul) Paha Ayam - dibuang kulit dan lumur dengan garam+kunyit
170gm sos tomato
150ml air
30ml minyak masak
10gm bawang putih - kisar
15gm cili kering - kisar
2cm halia - kisar
70gm bawang merah - kisar
1 batang serai
60gm bawang besar - potong bulat
Bahan Tumis:
3cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3biji buah pelaga
Cara-cara;
1. Panggang atau goreng ayam hingga separuh masak
2. Panaskan minyak dan tumis bahan penumis, bahan kisar dan serai. Tumis hingga warna keemasan
3. Tuang air dan sos tomato. Kacau rata.
4. Masukkan ayam dan kacang pis. Suaikan rasa. ANgkat(:
170gm sos tomato
150ml air
30ml minyak masak
10gm bawang putih - kisar
15gm cili kering - kisar
2cm halia - kisar
70gm bawang merah - kisar
1 batang serai
60gm bawang besar - potong bulat
Bahan Tumis:
3cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3biji buah pelaga
Cara-cara;
1. Panggang atau goreng ayam hingga separuh masak
2. Panaskan minyak dan tumis bahan penumis, bahan kisar dan serai. Tumis hingga warna keemasan
3. Tuang air dan sos tomato. Kacau rata.
4. Masukkan ayam dan kacang pis. Suaikan rasa. ANgkat(:
No comments:
Post a Comment