Sunday, August 21, 2011

Roasted Lamb


Okay, semalam RT masak roasted Lamb with Rosemary sauce! Aumm! betape lazatnye daging kambing yang dipanggang separuh masak (medium cook) dan dihidang bersame couscous (kalau taktahu boleh google) dan rosemary sauce. Aww, sedap gile!

DAGING:
Panggang daging kambing (yang dah disalut minyak dan perisekan) selame 25minit, suhu 180 darjah celcius. Lepas tu, sementare tunggu daging tu nak masak, boleh lah masak couscous (benda alah kuning kat belakang daging tu) 

COUSCOUS
ratio 3:3 (3 cawan air, 3 cawan couscous). Biarkan air menggelegak dulu, lepas tu baru masukkan couscous, then cover dengan aluminium foil, tutup api. biarkan masak :)

ROSEMARY SAUCE:
Kalau korang buat brown stock secare manual (tak guna instant), just reduce the brown stock sampai lah jadi pekat, lepas tu letak rosemary dan sedikit sparkling grape juice. Then, perasekan dengan garam gula. 

1 comment:

nelly said...

amboi ..nampak lazat !!!

Hamburgar