Friday, December 17, 2010

Panfried Seabass with Asparagus Buttersauce:)


Ukeys:) Skali skale tuka menu kat rumah ape salahnye ann? Makan malam cara omputih kekadang romantik jugakk. kan3? Haha,, well... na kongsi resepi nan korang. Cube cube la buadd ye? Senang aje:)

a) Hidangan Utama (Panfried Seabass)
640gram ikan siakap
60gram Tepung gandum
70gram mentega
Garam dan Lada sulah secukupnya

b) Pengiring (Asparagus Butter Sauce)
100gram Asparagus - hiris serong, celur dan refresh (rendam dlm air+ais)
25gram bawang besar - cincang
240gram stok ikan
25ml krim
40gram mentega - potong kecil, masuk ke dalam ais

c) Pommes Parisienne (Kentang aje sbenanye)
120gram kentang dibentuk bebola kecil
25gram mentega
1camt parsli cincang
Garam secukupnya

Cara-Cara Membuatnya:

Hidangan Utama (Panfried Seabass)
-Perisakan Ikan dengan garam dan lada sulah
- Salut dengan tepung dan goreng

Pengiring (Asparagus Butter Sauce)
-Panaskan 25gram mentega, saute(goreng) bawang dan masukkan stok ikan. 
- Masak hingga cecair tinggal setenga. Angkat
-Masukkan krim, mentega dan asparagus

Pommes Parisienne
- Rebus kentang yang sudah dibentuk
- Saute dengan mentega dan perisakan


Selamat Mencuba!


1 comment:

Kalya said...

25ml krim utk(Asparagus Butter Sauce)tu krim ape ye..?

Hamburgar