Friday, December 17, 2010

Quiches Lorraine:)

Well, penah cuba makan Quiches Lorraine? Well, makanan ni boleh dikatekan sejenis appetizer omputih la;D
Aku senang je, panggil pai ayam + keju. Hahaha:D Senang kan?
Well... if korang berminat na buat benda ni, try it! 




Pastri: 
150gram tepung gandum
1/2camt garam
65gram Marjerin
1 biji kuning telur
Air secukupnya:D

Inti:
150gram daging cincang
2biji Telur
150ml susu UHT
100gram Keju parut
50gram sayur campur
1cams marjerin
1/2 batang celery - hiris

Cara-Cara;

a) Menyediakan Pastri:
-Gaul ramas marjerin dengan tepung hingga berupa serbuk roti
- Masukkan telur + air dan jadikan doh yang lembut
- Torak pastri dan bentukkan dalam acuan flan / pai. Panaskan ketuhar:D

b) Menyediakan Inti:
- Cairkan marjerin dan masukkan daging. Kacau hingga separuh masak
- Masukkan sayur campur dan selery. Perasakan dan angkat

c) Pukul telur, masukkan susu dan setengah daripada keju parut ke dalam telur
d) Letakkan inti di atas pastri dan tuangkan bancuhan susu tadi. Taburkan lebihan keju parut tadi.
e) Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga masak.


No comments:

Hamburgar