Thursday, February 10, 2011

Stuffed Egg a.k.a Telur Sumbat

Ouhh ! Sangat lame tak mencube ini resipi. Sume ni gara-gara keobsesan saya yang melampau lampau terhadap cupcakes dann juga berkutu2 dengannye. Hua2. Ape kate korang cube buad ini western food lak?
Sangat senang , bahan2 punn senang nak dapat !  

Well ... ini stuffed egg sangat sedap dimakan waktu breakfast auu . Try it ! :)

Bahan-Bahan :
1 biji telur (direbus) - pastikan telur direbus dengan elok untuk mendapatkan hasil telur yang cantik
mayonis ( ikut selera korang nak letak banyak mane)
sos cili ( ini pun same . Ikut korang je)
celery @ daun bawang ( untuk hiasan)
garam secukup rasa
Piping bag + Acuan Nozel untuk paipkan kuning telur yang telah direbus.
Kalau korang tak der Piping Bag & nozel untuk paip kuning telur, korang boleh gantikan plastik tu dengan plastik putih yg bentuk petak tu , dan potong bucunye :)

Cara cara:

1. Ambil telur yang direbus dan belah dua.
2. Kemudian, keluarkan kuning telur yang telah di rebus itu.
3. Lenyekkan kuning tersebut. Then, gaul kuning telur itu dengan mayonis.
4. Kemudian, bahagikan kuning telur yang telah digaul dengan mayonis itu kepada dua bahagian.
5. Campurkan salah satu bahagian telur kuning + mayonis dengan sos cili untuk mendapatkan rasa yang berbeza.
6. Bahagian satu lagi dibiarkan kuning.
7. Paipkan kuning telur ke dalam telur yang korang keluarkan kuning telurnya.
8. Hasilnya akan menjadi seperti di bawah. Selamat mencuba!!

5 comments:

arep_lockermonth said...

arep follow kamo!

RaraTan said...

yaww :) makacehh :P

KUREKURE COMEL said...

RT.....kak nak try buat la...cm sedap je...
nk resepi cupcake blh?nnti bg tau akak ye..hehehe

RaraTan said...

hahaha (: bulehh aje kak. nanti bagi yaww (:

nelly said...

Ala !
sedapnya . . .

Hamburgar